Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sözleşmeli Arıcılık , Gerçek Propolis , Propolis
#1
Sahte Çin Propolisi Nasıl Anlaşılır?
 
[Resim: beeologo_2019.webp]
Uzmanlar, sahte Çin Propolisinin suya damlatıldığında suyun rengini sarı değil kahverengi yaptığını belirtti. Gerçek Propolisin ise suyun rengini sarı yaptığını söylediler.
 
 
 
Propolis uzmanı gıda yüksek mühendisi, Aslı Elif Tanuğur Samancı; “Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Propolis; antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere de sahiptir. Solunum yolları hastalıklarından mide bağırsak rahatsızlıklarına, ağız içi aft, yara ve uçuktan kansere kadar pek çok farklı hastalıkta tedaviye destek olarak kullanıldığında olumlu etkileri gözlendiğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur. Ancak propolisin bu olumlu etkilerinden yararlanmak için mutlaka gerçek Propolis olması gerekir. Ülkemize Çin’den kahverengi toz halde sahte Propolis geliyor. Bu madde, Silikondioksit, Maltodekstrin, boyar maddeler ile hazırlanmış sahte bir ürün ve bu nedenle bu sahte Çin propolisi ile hazırlanan ürünler de sahte oluyor. Sahte çin propolisini tanımak için mutlaka analiz yapmak gerekir. Ama bunun dışında tüketicinin uygulayabileceği bazı yöntemler de var. Propolis özellikle sıvı formda satışa sunulduğunda, bu sıvı ürünü suya damlatarak test edebilirsiniz. Gerçek Propolis suyun rengini sarıya çevirir. Yani ürün suyun rengini sarı yapıyorsa gerçek propolis olma ihtimali daha yüksektir. Ama propolisi suya damlattığınızda kahverengi yapıyorsa suyun rengini, o zaman boyar madde katılmış sahte Çin propolisi olabilir. Gerçek Propolisin kendi doğal rengi kahverengi olmasına rağmen suya damlatıldığında suyu sarı yapar. Tüketiciler bu konuya dikkat etsin.” dedi.
[Resim: tm_29052020161153_sudacozulendamla1.webp]
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı; “Propolis, kovandan elde edildiği ham hali ile insan tüketimine uygun değildir ve sindirilemez. Bu nedenle propolisin insan sağlığına yararlarından bahsedebilmemiz için mutlaka doğru bir şekilde özütlenmesi gerekir. Bu teknik bir işlem olup, uzman gıda mühendisleri kontrolünde yapılmalıdır. Propolisin tek başına su ya da yağ ile özütlenmesi mümkün değildir. Özütleme işlemi sırasında su ile birlikte mutlaka glikol, etanol, gliserol gibi bir işlem yardımcısı kullanılmalıdır. Aksi taktirde propolisteki faydalı bileşenler (fenolik, flavonoidler) özüte geçmez ve insan vücudu propolisin antioksidan özelliklerinden yararlanamaz. Tüketiciler Propolis diye satılan ürünlerin etiketlerini iyi okumalıdır. Su bazlı Propolis diye satılan ürünler genelde sahte Çin propolisi ile imal ediliyor. Bu tarz sahte ürünlerden uzak dursunlar sadece yerli Anadolu propolisi ile üretilmiş, sertifikalı ürünleri tercih etsinler. Ayrıca etikette propolisin özütlenmesi aşamasında Mutlaka glikol, gliserol ya da etanol kullanılmış olduğunu kontrol etsinler. Tek başına su ile özütlendiği iddiası ile satılan ürünleri almasınlar. “dedi.
 
 
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven; “İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yaptığımız araştırmada, 19 farklı ülkeden topladığımız, 50’si Türkiye’den olmak üzere, 130 adet propolisli ürünün, etken madde miktarını ve etiketinde belirtilen miktarda propolis içerip içermediğini analiz ettik. Sadece su veya yağ ile özütlendiği iddiası ile satılan ürünlerin, etiketinde belirtilen miktarda propolis içermediğini, propolise ait etken maddelerin bulunmadığını tespit ettik. Ayrıca ürünlerin birçoğunun da koruyucu ve katkı maddesi içerdiği halde, etiketinde beyan edilmediğini gördük. 130 ürünün %91’inin, sahte Çin propolisi (silikon dioksit, maltodekstrin, ağaçların yaprak, sap ve tomurcukları ve boyar madde katılarak üretilmiş toz ürün) içerdiğini ancak bu durumun etiketlerinde belirtilmediğini tespit ettik. Etiketinde beyan edilen miktarda propolis içeren ürünlerin ise sadece özütleme aşamasında su ile birlikte etanol, glikol, gliserol gibi maddelerin kullanıldığı ürünler olduğunu gözlemledik. Dolayısıyla su veya yağ bazlı iddiası ile satılan ürünlerde, tüketicinin yanıltıldığını, bu ürünlerin hiç propolis içermediğini ya da eser miktarda propolis içerdiği halde,yüksek miktarda propolis içeriyormuş gibi etiketlendiğini belirledik.” diye belirtti.
[Resim: tm_1152020182817_parfumsuzdur2.webp]
 
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkök; “Propolisin doğal rengi açık kahverenginden koyu kahverengiye doğrudur. Eğer propolis suda çözünebilir özellikte ise, suya damlatıldığında suyun rengini sarı yapar. Eğer ki su kahverengi oluyorsa, propolisin içerisine katkı, koruyucu veya boyar madde katılmıştır. Çünkü gerçek propolis, suyun rengini sarı yapar. Bu nedenle yerli olarak, tüm kalite ve kontrol standartlarından geçerek, uzmanlar tarafından özütlenerek propolis üreten firmaların ürünleri tercih edilmelidir. “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile kovandan sofraya izlenebilir koşullarda üretilen Anadolu propolisi tercih edin. Sahte Çin propolisi insan sağlığı için yarardan çok zarar getirir. Doğru şekilde uzman gıda Mühendisleri kontrolünde özütlenmiş, sertifikalı, gerçek anadolu propolisi ise gerçek bir şifadır. Tüketicilerin Propolis alırken sahte ürünlere karşı dikkatli olmasını öneriyorum.” dedi.
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi